redzekoperise
КЛИНИКА ЗА КАРДИОХИРУРГИЈУ
- О клиници
- Доктори на кардиохирургији
- Резултати кардиохирургије
- Услуге кардиохирургије
- Наука и настава
- Организациона структура

О клиници

Прве операције на отвореном срцу у Сремској Каменици обавио је проф. др Иван Фајгељ: Митрална комиосуротомија (27. 9. 1965), ВСД хипотермија (1969), Трилогиа Фаллот (1970), прва замена аортног залистка (1975).

Почетком августа 1984. године у потпуности је комплетиран Институт за кардиоваскуларне болести. Клиника за кардиоваскуларну хирургију са 3 операционе сале, одељењем за интензивну негу са 9 постеља и кардиохируршким одељењем била је спремна да прими прве пацијенте.

Опрема је била савремена, а услови смештаја болесника на високом стандарду. Свака соба на оделењу имала је сопствено купатило и санитарни чвор. Све постеље су биле са аутоматским уредјајем за покретање.

Данас Клиника за кардиоваскуларну хирургију има 3 операционе сале, одељење за интензивну негу са 10 постеља и кардиохируршка одељење са 80 болесничких постеља.

Запослено је 242 радника, од којих 40 лекара, 145 медицнских сестара и 57 немедицинских радника. Научна звања на Медицинском факултету има: 7 доктора медицинских наука, 10 магистара медицинских наука и 1 примаријус. У наставна звања на Медицинском факултету је изабрано: 2 редовна професора, 2 ванредна професора, 1 доцент, 2 асистента и један сарадник у настави.
У току 1991. год. на Клиници урађено 1639 операција на отвореном срцу, што је ову установу сврстало међу првих пет у Европи. Осим великог броја операција на Клиници је остварен и веома добар квалитет, који је изражен кроз низак морталитет.
Болесницима се пружају здравствене услуге: операције на отвореном срцу - коронарна хирургија, валвуларна хирургија, хирургија стечених и урођених срчаних мана, комбинована хирургија и хирургија аорте, тумори срца и каротидна хирургија. Годишње се оперише око 1200 пацијената у три операционе сале.

statistika