Koncert u ritmu srca

Svečani koncert za pacijente, koji se tradicionalno održava svake godine a povodom dana Instituta, održan je 17. novembra u 11 časova u holu na 3. spratu IKVBV.

Opširnije...

KME - Izazovi u dijagnostici i lečenju

Povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, 16. novembra je u prepunoj sali na 5. spratu održan seminar pod nazivom: EPIDEMIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI: IZAZOVI U DIJAGNOSTICI I LEČENJU - JUČE, DANAS, SUTRA

Opširnije...Kviz za mlade lekare -Tačno u podne

Povodom proslave 40 godina IKVBV, u velikoj sali na 5. spratu Instituta, održan je kviz za mlade lekare iz oblasti medicine, kao i opšte kulture. Pobedničkom timu u finalu, Institut za KVBV je obezbedio plaćanje za učešće na kardiološko / kardiohirurškom kongresu u 2018. godini po izboru pobednika.

Opširnije...


KRIOABLACIJA – LEČENJE ZAMRZAVANJEM

U angiografskoj sali Kamenice 2, 9. I 10. oktobra održana je treća međunarodna elektrofiziološka radionica. Tim odeljenja interventne elektrofiziologije Klinike za kardiologiju IKVBV izveo je 4 procedure ablacije apsolutne aritmije najsavremenijom tehnikom – izolacijom plućnih vena kriobalon kateterom. Krioablacija je u IKVBV prvi put uvedena avgusta 2017.

Opširnije...


Edukacija lekara iz oblasti ehokardiografije

PROGRAM JEDNOMESEČNE EDUKACIJE LEKARA IZ OBLASTI EHOKARDIOGRAFIJE

Ehokardiografija je jedna od najbitnijih dijagnostičkih metoda u kardiologiji. Da bi se koristili eho uređaji, potrebna je edukacija lekara, koji će postavljati dijagnozu, pratiti terapiju, odlučivati u selekciji pacijenata pogodnih za pojedine interventne i hirurške procedure. Danas, ehokardiografijom izmereni parametri imaju i dijagnostičku i prognostičku vrednost, te je bitno i njihovo tumačenje.
Ehokardiografija ima široko polje indikacija.

Opširnije...

Od srčane slabosti do zdravog srca

Nedavno je u najprestižnijem svetskom časopisu u domenu kardiovaskularne medicine, Journal of American College of Cardiology (JACC), objavljen rad koji je pokazao da je kod gotovo 40% bolesnika sa teškom srčanom slabosti kod kojih je inicijalno implantiran VAD (mehanička pumpa koja menja funkciju srčane komore), a koji je kasnije eksplantiran, došlo do potpunog oporavka srčanog mišića http://www.onlinejacc.org/content/69/15/1924

Opširnije...


39 godina IKVBV

Obeleženo 39 godina uspešnog rada Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Sremska Kamenica, Novi Sad,17. novembar 2016.godine

Opširnije...