Bolnički dani uz premijeru filma
„Kao rani mraz" na Institutu u Sremskoj Kamenici
Sremska Kamenica, 12. maj 2010. godine
Film_Kao_rani_mrazFilm Đorđa Balaševića "KAO RANI MRAZ", najnovije ostvarenje poznatog novosadskog kantautora i pisca, danas je premijerno, dogovorom Instituta za KVB Vojvodine i producentske kuće Salajka (Salayka), u specijalnoj projekciji "Putujućeg bioskopa Balašević", prikazan pacijentima Instituta u Sremskoj Kamenici u ispunjenoj bioskopskoj sali bolnice.
„Specijalno upriličenim prikazivanjem filma Đorđa Balaševića želimo da pokažemo da i bolesnici, bez obzira na uslove u kojima se trenutno nalaze mogu da uživaju u kulturnim ostvarenjima, da neminovno sterilan bolnički prostor ne mora da bude i duhovno sterilan, te da im učinimo što manje stresnim prelazak iz kućnih uslova u bolničke", rekla je ovom prilikom Prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorica Instituta za KVB Vojvodine, i podsetila da „U okviru projekta Humanizacija instituta do sada je organizovan niz koncerata, izložbi i glumačkih predstava, a za bolesnike je napravljena i prva pokretna biblioteka sa više od šest hiljada knjiga, sa namerom da bolničke dane učinimo što kraćim i lepšim."
Ispred ulaza u bioskopsku salu publiku su dočekali u posebne kostime obučeni članovi filmskog tima nudeći im upakovane slatkiše koji se pojavljuju u nekim scenama filma.
Producent filma gospođa Olivera Balašević istakla je da je producentska kuća Salayka jednoglasno i sa velikim oduševljenjem pristupila realizaciji projekta koji će doprineti bržem ozdravljenju bolesnih i da ima veliko zadovoljstvo što su pacijenti koji se nalaze na lečenju u Institutima danas imali jedinstvenu priliku da u vrlo prijatnoj atmosferi, ravnopravno sa svom drugom publikom i bez obzira na bolničke uslove u kojima se nalaze, uživaju u filmu "Kao rani mraz", kao i da lično upoznaju Danijela Kovačevića koji u filmu glumi mladog Vasu Ladačkog. Gospođa Balašević ovom prilikom poklonila je i znatan broj knjiga Đorđa Balaševića biblioteci i bolesnicima Instituta za KVB Vojvodine u okviru projekta Humanizacija instituta.
Institutskoj premijeri filma prisustvovala je i državna sekretarka Ministarstva kulture gospođa Nadica Momirov koja je bila izuzetno zadovoljna realizacijom ovog jedinstvenog događaja i istakla da će ministarstvo uvek podržati slične akcije.
Projekcija filma o Vasi Ladačkom, koji je trenutno u distribuciji širom Srbije, omogućena je u okviru putujućeg bioskopa „Balašević". Film je do sada videlo više od deset hiljada ljudi, a ovaj putujući bioskop najavio je obilazak i drugih mesta i gradova širom Srbije i prikazivanje ovog filma u pozorištima i domovima kulture.
Pored projekcije filma "Kao rani mraz", u okviru meseca maja, koji je na Institutu za KVB Vojvodine nazvan Mesec kardio zdravlja, obeležen je Svetski dan higijene ruku, kada je održan Međunarodni seminar pod nazivom "Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama", u okviru koga su vodeći domaći i svetski stručnjaci ukazali na neophodnost održavanja redovne higijene ruku, posebno pravilnog pranja pre i posle svakog kontakta sa bolesnikom kako bi se najefikasnije sprečile infekcije i širenje zaraznih bolesti. Takođe, u nedelji od 07. do 15. maja, održava se Evropski dan borbe protiv srčane insuficijencije, a ovim povodom na Institutu je otvorena telefonska linija putem koje eminentni kardiolozi zainteresovane građane informišu o prirodi, nastanku i lečenju kardioloških bolesti. U maju će na Institutu za KVB Vojvodine biti obeleženi i Svetski dan borbe protiv hipertenzije (17. maj), kao i Svetski dan borbe protiv pušenja (31. maj).