Institut u Sremskoj Kamenici obeležio Svetski dan medicinskih sestara i tehničara
POSVEĆENOST PACIJENTIMA NA PRVOM MESTU
Sremska Kamenica, 12. maj 2010. godine

Sestre_i_tehnicariStalna briga o pacijentima koju medicinske sestre i tehničari Instituta za KVB Vojvodine pružaju svojim bolesnicima, njihovo stalno usavršavanje i edukacija, profesionalnost i odgovornost, kao i individualna posvećenost svakom pacijentu, doprineli su da Institut zauzme prepoznatljivo mesto u pružanju zdravstvene nege svim svojim pacijentima – rečeno je danas povodom obeležavanja Svetskog dana medicinskih sestara i tehničara na Institutu za KVB Vojvodine. Ovo medicinsko osoblje predstavlja jedan od glavnih oslonaca u radu Instituta za KVB Vojvodine.
„Medicinske sestre i tehničari imaju, pored lekara, najznačajniju ulogu u lečenju pacijenata. Veoma smo ponosni na njihovo dosadašnje usavršavanje, i rezultate obuke sprovedene u proteklom periodu u okviru kontinuirane medicinske edukacije", rekla je ovom prilikom Prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorica Instituta za KVB Vojvodine, i istakla da „Posećujući domaće i međunarodne stručne seminare, sekcije, kongrese i studijske boravke u inostranstvu, naše medicinske sestre i tehničari konstantno razmenjuju iskustva sa svojim kolegama u inostranstvu."
Florence_NightingaleDan posvećen medicinskim sestrama i tehničarima u celom svetu, obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingejl (Florence Nightingale), Engleskinje koja je otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika. Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Medicinske sestre spremne su da svoju profesiju podignu na viši nivo, da pacijente podstaknu na aktivno učenje, motivaciju i veštinu očuvanja zdravlja tokom čitavog njihovog života.
Kao međunarodni simbol sestrinstva, odabrano je belo srce 1999. godine povodom obeležavanja 100-godišnjice Međunarodnog saveta sestara. Belo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost koji su isprepletani u delovanju i duhovnosti sestrinske nege. Izabrana je bela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku negu svih ljudi od strane sestara.
U okviru meseca maja, koji je na Institutu za KVB Vojvodine nazvan Mesec kardio zdravlja, obeležen je Svetski dan higijene ruku, kada je održan Međunarodni seminar pod nazivom "Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama", u okviru koga su vodeći domaći i svetski stručnjaci ukazali na neophodnost održavanja redovne higijene ruku, posebno pravilnog pranja pre i posle svakog kontakta sa bolesnikom kako bi se najefikasnije sprečile infekcije i širenje zaraznih bolesti. Takođe, u nedelji od 07. do 15. maja, obeležiće se Evropski dan borbe protiv srčane insuficijencije, a ovim povodom na Institutu je otvorena telefonska linija putem koje eminentni kardiolozi zainteresovane građane informišu o prirodi, nastanku i lečenju kardioloških bolesti. U maju će na Institutu za KVB Vojvodine biti obeleženi i Svetski dan borbe protiv hipertenzije (17. maj), kao i Svetski dan borbe protiv pušenja (31. maj).