Vasilije Topalov knjiga pesamaPromocija knjige pesama prof. dr Vasilija Topalova

23. februar 2012. godine u 19 časova

Restoran "Sonja" - FK Kabel

Promociju nove knjige pesama prof. dr Vasilije Topalov održaće 23. februara 2012. godine u 19 časova, u Novom Sadu u restoranu "Sonja" koji se nalazi u sklopu stadiona FK Kabel. Pred više od 100 zvanica prof. Topalov će recitovati svoje pesme, prezentovati kratak film o svom radu, a u čitavom događaju značajno učešće će uzeti i recezent ove knjige Mihal Ramač (novinar i nekada višegodišnji glavni urednik dnevnog lista Danas), Puriša Đorđević (režiser i recezent ranijih književnih dela prof. Topalova), zatim kantautori Ljiljana Petrović i Nebojša, kao i grupa Garavi sokak.

Prof. dr Vasilije Topalov rođen je 1947. godine u Novom Sadu, gde je završio studije medicine i specijalizaciju, dok je magistarsku i doktorsku tezu odbranio u Beogradu.

Uža naučna oblast kojom se bavi prof. dr Vasilije Topalov je Interna medicina i kardiologija, a u Institutu za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici je na Odeljenjima poremećaja srčanog ritma, elektrofiziologije i pejsmejkera više decenija radio kao načelnik. Jedan je od pionira elektrofiziologije u bivšoj državi Jugoslaviji.

Veliku ljubav ka pisanju pretočio je u 11 objavljenih dela poezije, dva romana, dve pripovetke i jedno delo u prozi, te dve napisane drame. Snimio je i dva stručna filma koji služe u edukaciji studenata medicine i postdiplomaca, a autor je i kratkometražnog filma.

Izvodi iz recenzija:

- "...Na marginama i između redova knjige Višnje su negde drugde, oglašava se, naime, pitanje: o kojim Višnjama zbori Topalov? Razume se, ne o plodu. I upravo tu - osnovna zagonetka. Naoko - višnja jeste metafora ljubavi, no u nekim pasažima Topalov nas smišljeno - ostavlja pred dilemom: nije li "višnja" onaj univerzalni pejzaž detinjstva kojem se obraćamo da bismo više i pouzdanije saznali o sebi samima..." - Slobodan Božović

- "Čitajući pesme Vase Topalova jedne noći između tri i pet ujutro. Odkud ta višnja da se javi, u tvojoj glavi, doktore pravi, ta divlja i opora i opsadna na kraju. Iz kojeg kutka samoće dolazi to zabranjeno voće, da mami mirisima detinstva, između dva srca doktore ti predeš napreslici, kao neka mudra žena, uspomene. Ugrizom divljim hteo bih piti višnjev sok, sa usana tvojih devojaka, svaka je od njih i moja bila, te noći dok čitah tvoje pjesme, ponekad sam ih dvije stavljao za uho, doktore,..." - Rade Šerbedžija

- "... Sa viskijem je na Ti. Led u čaši viskija ostavlja za druge. Surov lekar za one koji nikada nisu bili pijani a dobri đaci i prevareni supruzi. Lekar peva da zaboravi arogantnost u kupeu druge klase. Laže, jer se njegove pesme voze u prvom razredu, doduše samo od Beograda do Subotice. Ja sam uskočio u njegov voz pesama i evo me u prvoj klasi poezije..." - Puriša Đorđević

- "Početkom devedesetih godina XX veka, kad su mnogi pesnici u tadašnjoj Jugoslaviji postajali ratni propagandisti, Vasilije Topalov pisao je najčistiju ljubavnu liriku... Knjiga je sastavljena od četiri celine, ali svako može da je čita kako poželi. Može od početka, može od sredine, može i od kraja unazad. Kome se dopada, može da celu knjigu čita kao jednu pesmu..." - Mihal Ramač

Iz biografije: prof. Topalov je zaposlen u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine od samog osnivanja ustanove 1977. godine. Kao redovan profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu na predmetu Interna medicina, uža naučna oblast kardiologija, bio je mentor u više magistarskih studija i doktorata. Predsednik je komisije za specijalističke ispite iz Interne medicine i subspecijalističke ispite iz kardiologije. Stručno se usavršavao na Klinici Šteglitz u Zapadnom Berlinu. Član je Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine - kardiološka sekcija, Kardiološke sekcije Srbije, Evropskog kardiološkog društva i Mediteranske kardiohirurške asocijacije. Bio je prvi sekretar Kardiološke sekcije Vojvodine. Oženjen je i ima jedno dete.

PESMA

RUŽE

"... Pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

kao što su tvoje usne pisale

srcem,

pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

kao što je tvoj pogled

zagrlio sunce,

pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

kao što si ti umela

da voliš,

pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

kao što u meni traje

sećanje na tebe,

pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

samo preko tajne prosule se višnje,

u pesmi je neko spotakao ljubav,

a umesto reči traje nešto drugo

i ne znam zbog čega,

čini mi se,

pesmu o ljubavi još nije

napisao niko,

i možda zbog toga

neću nikad moći,

da ti kažem stvarno

ono što sam hteo.

TEŽE JE SA BOLESNIM SRCEM NEGO BEZ DUVANA

 

bez_duvanskog_dima_2011U Srbiji puše svaki drugi muškarac i svaka treća žena, više od polovine školske dece već su pušili, a približno trećina zapali svoju prvu cigaretu pre navršene desete godine života.  O tome koliko je duvanski dim štetan po zdravlje mnogo se govori, a i pored brojnih dokaza da pušenje ubija, još uvek ima onih koji na ova upozorenja odmahuju rukom.

O štetnosti duvanskog dima na kardiovaskularni sistem govori prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorica Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

-   Pušenje cigareta je jedan od glavnih faktora rizika za aterosklerozu, bolest koja predstavlja vodeći uzrok smrti u svetu. Ona je generalizovan i progresivan proces koji započinje sa prvim godinama života, a njene kliničke manifestacije se ispoljavaju u srednjem ili starijem životnom dobu, često sa smrtnim ishodom. Iz ovih razloga prevencija ateroskleroze, njenih posledica i progresije procesa, kroz programe promocije životnih navika bez duvanskog dima ili ostavljanja pušenja cigareta ima ogroman značaj. Duvan je vodeći uzrok smrti od koronarne bolesti, koji je moguće sprečiti- ističe prof. dr Nada Čemerlić Ađić.

Prema rezultatima više epidemioloških studija i muškarci i žene pušači imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i njenih teških posledica od nepušača. Po rečima naše sagovornice kod bolesnika koji već imaju ishemijsku bolest srca pušenje cigareta je nezavisan predskazatelj moguće iznenadne srčane smrti. Duvan ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju, u proseku 15 godina ranije od nepušača. Kod više od 60% obolelih od infarkta srca (miokarda), koji su medicinski zbrinjavani u Insitutu za KVB Vojvodine, zabeleženo je da su aktivni pušači.

-   Treba istaći da su, suprotno mišljenju većeg dela javnosti, kardiovaskularne bolesti koje nastaju zbog duvanskog dima češći uzrok smrtnih ishoda pušača, u odnosu na tumore pluća koji su u vezi sa pušenjem. U osnovi više od trećine smrtnih ishoda koji su u vezi sa pušenjem su bolesti kardiovaskularnog sistema. Pušenje cigareta može da pojača štetne uticaje ostalih klasičnih faktora rizika za aterosklerotske bolesti, kao što su šećerna bolest, poremećaj nivoa masnoća u krvi, gojaznost i povišen krvni pritisak.

Međutim pitanje doze i efekta duvanskog dima, nije sasvim razjašnjeno, jer je pokazano da su i  krvni sudovi pušaća koji popuše "manje" cigareta dnevno, kao i osoba koje su samo izložene duvanskom dimu oštećeni kao i kod aktivnih pušača. Naime, duvanski dim nije štetan samo za one koji puše, već i za sve u njihovom okruženju. ''Pasivno pušenje'' zvanično je klasifikovano kao kancerogena mešavina koja uzrokuje maligne bolesti.

Kako kaže prof. dr Nada Čemerlić Ađić pokazano je da dugoročno izlaganje duvanskom dimu za 30% povećava rizik od koronarne bolesti kod nepušaća, dok ovaj rizik raste za 80% kod aktivnih pušača. Smatra se da gotovo 70.000 nepušača umire svake godine zbog preranih kardiovaskularnih bolesti, koje su nastale zbog same izloženosti duvanskom dimu. Pušenje ima veliku ulogu u brzini napredovanja procesa ateroskleroze.

Nije lako ostaviti cigaretu, ali kada se zna koje koristi naš organizam ima od odvikavanja od ove štetne navike, lakše  je trajno zaboraviti na cigaretu.

- Nakon prestanka pušenja cigareta veoma brzo dolazi do značajnih boljitaka za organizam. Već posle 20 minuta krvni pritisak opada, temperature tela i puls se normalizuju, a nakon nekoliko nedelja poboljšava se tolerancija fizičkog napora i dolazi do porasta tzv. zaštitnog holesterola. Rizik od srčanog udara počinje da se smanjuje već posle 24 časa, u toku naredne godine se prepolovljava, a posle 15 godina se izjednačava sa rizikom osoba koje nisu nikada pušile cigarete, dok se rizik od šloga izjednačava sa rizikom osoba koje nisu nikada pušile cigarete nakon 5 godina - ističe prof. dr Nada Čemerlić Ađić.

Šta sadrži duvanski dim?
bez_duvanskog_dimaDuvanski dim je kompleksna smeša gasova i čestica koju sačinjava više od 4.700 hemijskih jedinjenja, od kojih su mnoga u vezi sa nastankom i progresijom ateroskleroze, a preko 40 su kancerogeni. Čak i duvan sa manjom količinom nikotina ili katrana povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Mehanizam dejstva duvanskog dima je isti kod aktivnih pušača i osoba izloženih duvanskom dimu. Sastojci duvanskog dima se apsorbuju udisanjem preko pluća, preko sluzokože usne šupljine i kože i dospevaju u krvotok, a za samo nekoliko minuta i u mozak. Čestice duvanskog dima dovode do smanjenja količine kiseonika koja dospeva do vitalnih organa i poremećaja funkcije ćelija koje oblažu krvne sudove. Ove materije su direktno toksične, a dovode i do pokretanja zapaljenske reakcije, poremećaja lipidnog statusa, funkcije krvnih pločica i sistema zgrušavanja krvi.  Danas postoje jasni eksperimentalni dokazi da nikotin, glavni otrovni sastojak duvanskog dima u koncentracijama koje se nalaze u krvi pušača, može da menja funkciju velikog broja gena u ćelijama koje oblažu zid krvnog suda i onima koje se nalaze u njegovom zidu. To može da dovede do njihovog oštećenja, povećanja njihovog broja i zapaljenske reakcije, tj. pokretanja i napredovanja procesa ateroskleroze i tromboze, a time i nastanka neželjenih kardiovaskularnih događaja.

POZIV ZA MEDIJE:

IKVBV INSTITUT NA EVROPSKOM NIVOU - 2010. NAJUSPEŠNIJA GODINA

Poštovane kolege,

Povodom do sada najboljih rezultata u radu Instituta za KVB Vojvodine koji su ostvareni u protekloj godini, stručnosti i profesionalizma zaposlenih kao i primene najnovijih metoda uz pomoć najsavremenije opreme koji su doprineli efikasnijem lečenju kardiovaskularnih oboljenja i vrlo visokim rezultatima kao u drugim evropskim kardiovaskularnim centrima, pozivamo Vas da prisustvujete radnom doručku Instituta uz godišnju prezentaciju kada će biti najavljeni i planovi za naredni period. Radni doručak će se održati

u četvrtak, 3. februara 2011. godine, s početkom u 11 časova,
u restoranu Pablik (Public), ul. Kosančićev venac 29, u Beogradu.

O uspešno urađenim intervencijama, povećanju broja dijagnostičkih i interventnih procedura, smanjenim listama čekanja, ali i najavi narednih aktivnosti u okviru rada Instituta, kao i daljem osavremenjavanju i uvođenju novih kardiovaskularnih procedura, sa Vama će govoriti:

• Prof. dr Nada Čemerlić Ađić, generalna direktorka IKVBV
• Prof. dr Svetozar Nićin, zamenik upravnika Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju IKVBV
• Prof. dr Robert Jung, načelnik Odeljenja za invazivnu kardiologiju IKVBV

 

Za sve dodatne informacije: Goran Trajkovski, PR Instituta, tel. 021 4805 769, mob 063 502849, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ana Jovanović, tel: 064 1997 567.

lekari_zdravljeIKVBV obeležio Dan srčane slabosti
SNAŽNIJE SRCE UZ POMOĆ KARDIOLOGA

 

Novosađani proverili zdravlje

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine je, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sad, u subotu 07. maja 2011. godine povodom Evropskog dana srčane slabosti, organizovao akciju "Zdravo srce - moj izbor" i „Otvorena vrata Doma zdravlja". Akcije su održane U Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza" u naselju Jugovićevo, gde je toga dana zajednički besplatno pregledalo skoro 1.000 stanovnika ovog dela grada. Ovog puta poseban akcenat je stavljen na preglede osoba sa srčanom slabošću i na 32 osobe sa invaliditetom koje su se subotu posredstvom njihovog udruženja odazvale posebnom pozivu.
Lekari i medicinske sestre Instituta za kardiovaskularne bolesti su pregledali građane, merili krvni pritisak, rad srca, delili zdravstvene savete i promotivni materijal o srčanoj insuficijenciji.

 

Opširnije...
Poziv za medije:

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE INSTITUTA ZA KVB VOJVODINE

 

Sremska Kamenica, 17. novembar 2010. godine

 

Poštovane kolege,

 

Pozivamo Vas da putem Vašeg medija propratite obeležavanje i prisustvujete proslavi

 

33. godišnjice Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

 

Svečanost će biti održana

 

u petak, 19. novembra 2010. godine, sa početkom u 11 časova,

 

u holu na III spratu Instituta za KVB Vojvodine,

 

kada će biti otvoreno novo odeljenje Dnevna bolnica i održan tradicionalan muzički koncert, ovoga puta latino muzike (klavir, vokal i violončelo).

 

Nakon otvaranja novog odeljenja i muzičkog koncerta, biće prikazana kratka prezentacija rada Instituta, posle čega će u bioskopskoj sali Instituta biti upriličen prigodan koktel.

 

Svi zainteresovani predstavnici medija imaće priliku da u periodu nakon otvaranja odeljenja Dnevne bolnice i početka koncerta, uzmu izjave od predstavnika Instituta.

 

Očekujemo Vaš dolazak.

 

Za sve dodatne informacije: Goran Trajkovski, PR Instituta, tel. 021 4805 769, mob 063 502849, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ana Jovanović, tel: 064 1997 567.