Institut za kardiovaskularne bolesti je jedna od vodećih ustanova iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije u našoj zemlji, ali i regionu. Njegov cilj je primena i usavršavanje najnovijih dijagnostičko-terapijskih procedura za lečenje, od osnovnih do najkompleksijih kardioloških stanja.

Kako je institut ustanova tercijarne zdravstvene zaštite stanovnika i naučno-istraživačka ustanova, misija rada jeste konstantan razvoj, unapređenje i primena najsavremenijih dostignuća u oblasti kardiovaskularne medicine. Sa tim u vezi nastavljamo da razvijamo tim nacionalno i svetski priznatih specijalista i subspecijalista koji zajedno rade na tome da Insitut za kardiovaskularne bolesti postane vodeća ustanova u regionu i nastavi da prati svetske standarde u odnosu prema paijentima.

Konkretni i veliki koraci se prave u razvoju konvecionalne i savremene elektrofiziološke dijagnostike i lečenja, resinhronizacione terapije. Takođe, veliki napori se ulažu u lečenje srčane insuficijencije kao i razvoj transplantacione hirurgije i primenu mehaničke cirkulatorne potpore. Na polju interventne kardiologije se pored rešavanja akutne i kompleksne koronarne problematike radi i na razvoju perkutanog rešavanja valvularnih bolesti, rešavanja atrijskog i ventrikularnog septalnog defekta te primena perkutanog zatvaranja LAA.

Kao rezultat istraživanja, timskog rada i širokog spektra disciplina koje se razvijaju, vizija je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta i produženje života pacijenata. Sledeći potrebe i zahteve bolesnika, podsretstvom statistike i studiozne analize, Institut će se razvijati na poljima tehnološkog razvoja, edukacije kadra, proširenja kapaciteta i drugim oblastima. Delovanje na polju prevencije i pravovremene dijagnostike kardiovaskularnih oboljenja postaje najvažnije sredstvo očuvanja i unapređenja kvaliteta života stanovništva.