redzekoperise

Пацијенти / Основне информације

КЛИНИКА ЗА КАРДИОХИРУРГИЈУ

- О клиници
- Доктори на кардиохирургији
- Резултати кардиохирургије
- Услуге кардиохирургије
- Наука и настава
- Организациона структура

О клиници

Прве операције на отвореном срцу у Сремској Каменици обавио је проф. др Иван Фајгељ: Митрална комиосуротомија (27. 9. 1965), ВСД хипотермија (1969), Трилогиа Фаллот (1970), прва замена аортног залистка (1975).

Почетком августа 1984. године у потпуности је комплетиран Институт за кардиоваскуларне болести. Клиника за кардиоваскуларну хирургију са 3 операционе сале, одељењем за интензивну негу са 9 постеља и кардиохируршким одељењем била је спремна да прими прве пацијенте.

Опрема је била савремена, а услови смештаја болесника на високом стандарду. Свака соба на оделењу имала је сопствено купатило и санитарни чвор. Све постеље су биле са аутоматским уредјајем за покретање.

Данас Клиника за кардиоваскуларну хирургију има 3 операционе сале, одељење за интензивну негу са 10 постеља и кардиохируршка одељење са 80 болесничких постеља.

Запослено је 242 радника, од којих 40 лекара, 145 медицнских сестара и 57 немедицинских радника. Научна звања на Медицинском факултету има: 7 доктора медицинских наука, 10 магистара медицинских наука и 1 примаријус. У наставна звања на Медицинском факултету је изабрано: 2 редовна професора, 2 ванредна професора, 1 доцент, 2 асистента и један сарадник у настави.

У току 1991. год. на Клиници урађено 1639 операција на отвореном срцу, што је ову установу сврстало међу првих пет у Европи. Осим великог броја операција на Клиници је остварен и веома добар квалитет, који је изражен кроз низак морталитет.
Болесницима се пружају здравствене услуге: операције на отвореном срцу - коронарна хирургија, валвуларна хирургија, хирургија стечених и урођених срчаних мана, комбинована хирургија и хирургија аорте, тумори срца и каротидна хирургија. Годишње се оперише око 1200 пацијената у три операционе сале.

statistika

Прелепо

Пумпа живота! Никад не стаје, понекад убрза или прескочи, заболи или се примири, али не престаје да испуњава своје обавезе. Срце пумпа крв до скоро свих 75 трилиона ћелија у организму. Једино рожњача у оку не добијају доток крви. Сваки дан, срце ствара довољно енергије да се вози камион 32 километра. Током живота, то је еквивалентно путу на месец и назад.

Одговорност

Будите одговорни према себи и преузмите контролу над својим здрављем. Усвојите здрав начин живота, престаните да пушите, здраво се храните, будите физички активни. Свакодневно конзумирање намирница богатих антиоксидансима може да осигура одржавање нормалне циркулације крви и нивоа крвног притиска, као и да спречи оксидацију масних материја у крвотоку, а тиме и формирање тромба.

Достигнућа

Својим резултатима и постигнућима, Институт за КВБВ сврстао се у ред водећих светских институција. Праћење напретка и развоја медицинске мисли, континуирани рад на усавршавању сваког појединца запосленог у овој установи, као и рад на едукацији генерација које долазе, постали су право и обавеза медицинских радника наше куће.

Локација нашег института:

 Пут доктора Голдмана 4,
   21204 Сремска Каменица, Војводина, Србија

Институт за кардиоваскуларне болести Војводине
Секретаријат директора:

 +381 21 48 05 700, 48 05 755
   
ФАКС: +381 21 66 22 881 

 Call centar:
    +381 21 48 05 100

 ikvbv@ikvbv.ns.ac.rs

IKVBV